Een goed idee? Doe er wat mee!

 

Stappenplan voor een initiatief

1. Ideeën bedenken
Elk initiatief begint met een idee. Dat idee kan ontstaan uit een droom, een ideaal, een spontane inval maar ook uit een ergernis. Wat de aanleiding ook is het gaat erom dat het idee een project wordt.

2. Dromen delen
Maak gebruik van de denkkracht van anderen om uw idee verder vorm te geven. Deze brainstormfase is inspirerend. Mensen steken elkaar aan en delen hun gedachten, waaruit weer nieuwe ideeën ontstaan.

3. Bedenken waar u naar toe wilt
Als er genoeg ideeën zijn is het tijd om een helder plan op papier te zetten. Doe dat met een klein groepje. Wat is het doel? Wat willen we bereiken? Wat hebben we nodig? Wie is daarbij nodig?

4. Wat zijn de kosten?
Initiatieven kunnen in omvang en kosten sterk verschillen. Soms is een opstartbedrag genoeg, soms zijn er structurelere kosten.

5. Aan de slag
En dan is het tijd om aan de slag te gaan. Bedenk welke acties nodig zijn en wie deze kan uitvoeren. Met deze mensen kunt u de plannen concreter maken. Maak duidelijke afspraken en blijf communiceren.

6. Terug- en vooruitblikken

Wanneer het project langer loopt is het goed om af en toe even stil te staan bij hoe het gaat en hoe het verder moet. Vier successen en bekijk welke stappen nodig zijn als het niet gaat zoals gehoopt. Leer van de ervaringen maar kijk vooral ook vooruit. Waar wilt u over een jaar staan?

 

Binnen elke gemeente werken mensen die u kunnen helpen om een idee concreet te maken. Zij kunnen u in contact brengen met soortgelijke initiatieven of routes naar financiering wijzen. Het maakt niet uit of het idee groot of klein, langdurig of kort is. Wij zijn er om te helpen. Wij nodigen u van harte uit om met kleine en grote dromen naar ons toe te komen!

Dit zijn onze contactgegevens:

Hillegom
WelzijnsKompas

Johanna Cloo
Coördinator buurtgericht werken
h.vanhinte@welzijnhillegom.nl

Lisse
Gemeente Lisse

Monique van der Weijden
Buurtregisseur
mvanderweijden@lisse.nl
(0252) 43 32 49

Noordwijk
Gemeente Noordwijk

Hans van Deuren
Wijkregisseur
h.vandeuren@noordwijk.nl
(071) 36 60 346

Noordwijkerhout
Gemeente Noordwijkerhout

Teylingen
Gemeente Teylingen

Marieke van ’t Hul
Wijkregisseur
m.vanthul@teylingen.nl
06 19363776